Deelnemers aan "DE 3 MARGARETHA's" door auteur Edward De Maesschalck

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

  1. 22 jun

    Midzomerconcert in MECHELEN met de Original Kaiserjäger WIEN + sopraan & tenor

    DAVIDSFONDS LONDERZEEL heeft er voor gekozen opnieuw resoluut aan te sluiten bij het volgende hartverwarmend muzikaal initiatief van de O...
Toon alle activiteiten
20 mrt
Londerzeel - Gildenhuis

"DE 3 MARGARETHA's" door auteur Edward De Maesschalck

Margaretha van Male, Margaretha van York, Margaretha van Oostenrijk:  Dames met Klasse! Namen die in ons collectief geheugen gebeiteld staan, maar kennen we ze wel en waarderen we ze naar behoren?

Margaretha van Male (1350-1405)

Deze Margaretha werd geboren in Male bij Brugge en was de enige wettige dochter van de Vlaamse graaf Lodewijk van Male. Door haar huwelijk met Filips de Stoute werd ze de stammoeder van de Bourgondische vorsten in onze gewesten. Als schoonzus van de Franse koning en als gravin van Vlaanderen was ze in Frankrijk na de koningin de belangrijkste vrouw en gedroeg zich ook navenant: een grote hofhouding, reislustig en met een belangrijke inbreng in de dynastieke politiek. Samen met haar man legde ze de basis voor de toekomstige eenmaking van de Nederlanden.

 

Margaretha van York (1446-1503)

Deze Margaretha was de zus van twee Engelse koningen (Edward IV en Richard III). Zij werd de derde echtgenote van Karel de Stoute, die Engelse steun zocht in zijn oorlogen met Frankrijk. Haar onthaal en huwelijk in 1468 leidden tot grote feestelijkheden in Brugge, die tot op vandaag herdacht worden in de vijfjaarlijkse Gouden Boomstoet. Het huwelijk bleef kinderloos, maar ze werd een ijverige stiefmoeder van Maria van Bourgondië, het enige kind van Karel de Stoute uit een vorig huwelijk. Na de onverhoedse dood van Maria zou ze de kinderen en zelfs de kleinkinderen helpen opvoeden in Mechelen.

 

Margaretha van Oostenrijk (1480-1530)

Deze Margaretha was de dochter van Maria van Bourgondië, die een zeer avontuurlijk leven tegemoet ging. Eerst werd ze uitgehuwelijkt aan de Franse dauphin, maar al vroeg verstoten. Daarna trouwde ze met de Spaanse kroonprins Juan, die echter al gauw zou overlijden. Ten slotte trouwde ze met Philibert II van Savoye (haar 2de echtgenoot), die op zijn beurt  vroeg zou overlijden. Als weduwe van 25 jaar besloot ze nooit meer te trouwen en legde ze zich toe op de opvoeding van de jonge keizer Karel, wiens vader (Filips de Schone) jong overleed en wiens moeder (Johanna van Castilië) als krankzinnig werd opgesloten. Ze was een diplomatiek genie, die regeerde vanuit Mechelen, maar ze bleef nog meer bekend als de ontwerpster van het Monastère royal de Brou, waar ze naast ‘Filips’ (Filibert II) van Savoye werd begraven.   

woensdag 20 maart 2024 van 20:00 uur tot 22:30 uur

Er zijn nog geen deelnemers die in dit overzicht kunnen worden getoond.

Er is nog niemand die zich geregistreerd heeft, maar je kunt de eerste zijn! Bekijk ons programma of ga verder en registreer jezelf nu!

Prijzen

Inkom: € 10   -  voor leden: € 8.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingRolstoeltoegankelijkMiddeleeuwenlezingcultureel cafélandvoogdesseMargaretha's in Vlaanderen