Over Geleid bezoek aan ooit het woonhuis van Lieven GEVAERT in ANTWERPEN

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

  1. 23 okt

    Geleid bezoek aan ooit het woonhuis van Lieven GEVAERT in ANTWERPEN

    Op woensdag 23 oktober plannen we een namiddaguitstap met de trein naar ANTWERPEN voor een exclusief bezoek aan het herenhuis dat Lieven ...
  2. 15 dec
    inLonderzeel

    Sfeervol Kerstconcert met 3 topsolisten uit de Tsjechische hoofdstad PRAAG

    DAVIDSFONDS LONDERZEEL heeft er voor gekozen opnieuw resoluut aan te sluiten bij het volgende hartverwarmend muzikaal initiatief van de O...
Toon alle activiteiten
23 okt
# 8930

Geleid bezoek aan ooit het woonhuis van Lieven GEVAERT in ANTWERPEN

Op woensdag 23 oktober plannen we een namiddaguitstap met de trein naar ANTWERPEN voor een exclusief bezoek aan het herenhuis dat Lieven GEVAERT voor zijn gezin liet bouwen in 1912 aan (nu) de Belgiƫlei 117.

woensdag 23 oktober 2024 van 13:00 uur tot 16:00 uur

Op woensdag 23 oktober plannen we een namiddaguitstap met de trein naar ANTWERPEN voor een exclusief bezoek aan het herenhuis dat Lieven GEVAERT voor zijn gezin liet bouwen in 1912 aan (nu) de Belgiëlei 117.

We maken kennis met Lieven GEVAERT (°1868 & †1935), Vlaams industrieel, stichter van de Gevaert-bedrijven in Mortsel. Hij is voor en na WO I de vaandeldrager van de nieuwe industriële heropleving. Zijn voornaamste streefdoelen zijn de vernederlandsing van het bedrijfsleven en de uitbouw van een degelijk nederlandstalig onderwijs als kweekvijver voor een Vlaamse elite, bewust van haar eigen waarde, gestoeld op economische draagkracht.

We bezoeken zijn statische neo-klassiek herenhuis in beaux-artsstijl, een ontwerp van architect Jos BASCOURT, dat tot zijn belangrijkste realisaties hoort. De imposante voorgevel werd opgetrokken in natuursteen met vier Ionische zuilen. De achtergevel is vrij sober, alleen de halfronde uitbouw van de wintertuin verfraait het gebouw. In het interieur imponeert met een  grote centrale traphal met staatsietrap,maar leidt de aandacht af van de deurhoge lambriseringen. De plafonds zijn verder rijkelijk uitgewerkt.

Na zijn dood werd de woning eigendom van de Belgische staat. Het huis dient nu als kantoorruimte van het Commando van het Belgisch leger in de provincie Antwerpen. Hun belangrijkste rol is de samenwerking tussen de burgerlijke autoriteiten en Defensie te vergemakkelijken. Zij bieden hulp in crisissituaties als epidemieën, rampen, catastrofes, ongevallen ...

In elke provincie en het Brussels Gewest huist een militair Commando, maar geen enkel commando kan zich gelukkig prijzen vanuit zo'n exclusief historisch pand te opereren!

Met mondjesmaat laten ze gegidst bezoek toe, beperkt tot 25 deelnemers. 

DAVIDSFONDS LONDERZEEL biedt u dit bezoek gratis aan.

PRAKTISCH:

Deelname enkel mogelijk na inschrijving tot en met 7 oktober bij Lydia Metdenancxt via lydia.metdenancxt@gmail.com  of  telefonisch 052-30 15 23

PLANNING:

11:34u.        Samen met de trein via Mechelen naar Antwerpen/ Berchem Station. Daar brengt tram 4 (Meir) ons naar de Lange Leemstraat. (Ieder zorgt voor eigen vervoersbewijs.)

13 u.            Gids Geert Delcourt ontvangt met een welkomkoffie

13:30 u.       presentatie

14:35 u.       rondleiding

15:35 u. – 16 u.: slotmoment aan de bar.

Elke deelnemer ontvangt een kleine syllabus over de historiek van het huis.

Terugweg: Tram 4 (Silsburg) tot Berchem station. We kijken wel uit aan het stationsplein of een "bolleke" ons kan troosten om het afscheid van deze zeldzame beleving te verzachten.

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Labels: Geleid Bezoek